Ingrediënten

Kipsaté
  • 1 kg kippendijen met vel, gesneden in stukken van 2 cm
  • 10 g verse kurkuma
  • 50 g sjalotjes
  • 30 g knoflook
  • 10 g zout
  • 5 g witte peper van de molen
  • 2 middelgrote limoenen
  • 100 ml ketjap manis
  • 75 g zachte boter
Lamssaté
  • 1 kg lamsbout, gesneden in stukken van 2 cm
  • 10 g verse kurkuma
  • 50 g sjalotjes
  • 30 g knoflook
  • 10 g korianderzaadjes
  • 10 g zout
  • 5 g witte peper van de molen
  • 2 middelgrote limoenen
  • 100 ml ketjap manis
  • 75 g zachte boter




Pindasaus
  • 1 l plantaardige olie
  • 40 g kemirinoten
  • 400 g pinda’s met schil
  • 60 g chilipeper
  • 10 g rawit
  • 55 g knoflook
  • 35 g sjalotjes
  • 100 g palmsuiker (Gula Melaka)
  • 300 ml water
  • 30 g Asam pasta
  • 60 g ketjap manis

Stape 1

Snijd de kippendijen en de lamsbout in stukken van 2 cm.

Stap 2

Voor de kipsatés: Meng de kurkuma, de knoflook en de sjalotjes. Voeg gemalen witte peper, zout en citroensap toe. Marineer de kip met dit mengsel en bewaar in de koelkast gedurende 24 uur.

Stap 3

Voor de lamssatés: Meng kurkuma, de knoflook, de sjalotjes en de korianderzaadjes. Voeg gemalen witte peper, zout en citroensap toe. Marineer het lamsvlees met dit mengsel en bewaar in de koelkast gedurende 24 uur.

Stap 4

Verwarm de oven voor tot 180 °C met 4D warme lucht.

Stap 5

Spies het gemarineerde vlees op bamboestokjes, leg ze op een rooster en bestrijk ze met boter.

Stap 6

Bak in het midden van de oven gedurende 10 minuten. Bestrijk ze nadien met ketjap manis.

Stap 7

Plaats de satés gedurende 2-3 minuten terug in de oven, deze keer op stand Grote grill. Houd ze nauwlettend in de gaten zodat ze niet verbranden. Draai de spiesjes indien nodig een paar keer om.

Stap 8

Verwarm de olie in een pan en bak de pinda’s, kemirinoten, knoflook, gesneden rawit, sjalotjes en chilipeper tot de schil van de pinda’s goudbruin is. Haal alle ingrediënten uit de pan en dep ze droog. Mix ze fijn in de blender.

Stap 9

Meng de Asam pasta met water en passeer door een fijne zeef.

Stap 10

Smelt de palmsuiker in 200 ml water. Voeg nu ketjap manis, het gezeefde Asam water en de gemixte ingrediënten toe. Breng aan de kook en voeg een snuf zout toe.

Stap 11

Serveer de satés met de warme pindasaus.