Veel verse kruiden op overschot? Dan is het vaak een race tegen de tijd om ze nog vers in je gerechten te kunnen verwerken. Het goede nieuws is dat er talloze manieren bestaan om hun houdbaarheid te verlengen en mee te koken.

Herbs are hanging on ropes to air-dry

1. Gedroogde kruiden maken.

Harde kruiden, die minder water en meer aromatische essentiële olie bevatten, drogen niet alleen beter, ze krijgen ook een betere smaak - denk aan salie, tijm, oregano, rozemarijn en dragon. Met droge kruiden kan je heel wat gerechten op smaak brengen: gehaktballetjes, pasta, sauzen, stoofschotels, gebak enz.

Kruiden drogen doe je zo:
1.  Neem een bos kruiden en bind de stengels stevig vast met keukentouw (de stengels zullen krimpen tijdens het drogen doordat ze vocht verliezen).
2.  Hang de kruiden op in een warme, droge ruimte (niet in de keuken!). Als je geen haken hebt, gebruik dan een kledinghanger. Laat zeker een week drogen en controleer het droogproces regelmatig.
3. Verkruimel de kruiden en bewaar ze in een glazen pot om hun houdbaarheid te verlengen.

Different bottles with self-made infused herb oils on a white kitchen table

2. Kruidenolie maken.

Fan van pittige kruiden? Probeer dan zeker eens je eigen kruidenolie klaar te maken! Al wat je nodig hebt is olie met een milde smaak, zoals koudgeperste olijfolie, zonnebloem- of koolzaadolie, en je favoriete kruiden. Voeg extra smaak toe door citroen, knoflook of chili te gebruiken.

Kruidenolie is de perfecte afwerking voor een waaier van gerechten. Besprenkel risotto's, pizza's, vis en vlees of breng sauzen en dressings op smaak. Opgelet: Om de delicate smaak van de olie te behouden, gebruik je ze best niet als bakolie en mag je ze niet te veel verhitten.

1. Was de kruiden en laat ze volledig drogen. Doe ze in een droge, propere en hersluitbare glazen fles.
2. Vul de fles met olijfolie (of zonnebloemolie, koolzaadolie) met behulp van een trechter.
3. Laat ca. 2 weken intrekken in een koele, donkere ruimte. Zodra de smaak optimaal is, zet je de olie in de koelkast om alle aroma's te behouden en te vermijden dat hij ranzig wordt. Je mag de fles natuurlijk ook langer in de koele, donkere ruimte laten staan (max. 2 maanden).

Chart with an overview of herb infused oils and their ingredients

3. Kruidenboter maken.

Broodjes smeren of een pastaschotel op smaak brengen - met kruidenboter geef je de meest luxueuze gerechten een pittige toets. Bovendien is het super eenvoudig klaar te maken! Experimenteer met nieuwe combinaties - delicate kruiden zoals basilicum, dille en bieslook zijn een garantie op succes - en voeg nog wat meer pit toe door knoflook, zeste van citroen of roze peperkorrels te gebruiken.

250 g zachte boter (ongezouten)
3 el kruiden (basilicum, bieslook, peterselie)
1 klein teentje knoflook
1 tl citroenschil
1 tl zeezout

1. Doe de kruiden, knoflook en citroenschil in de keukenrobot en hak alles fijn.
2. Voeg de zachte boter en het zeezout toe en meng goed door elkaar.
3. Bewaar de boter in de koelkast, in een gesloten recipiënt of in een vel huishoudfolie die je gewikkeld en luchtdicht hebt gemaakt. De kruidenboter is 10 dagen houdbaar.

Herb butter is being made with the Bosch OptiMUM kitchen machine

Om af te sluiten...

Heb je graag allerlei kruiden binnen handbereik om je gerechten op smaak te brengen? Hak ze fijn, doe ze in een schaal voor ijsblokjes, vul met water en leg in de diepvriezer. Voor hardere kruiden kan je olie gebruiken als bewaarmiddel in de diepvriezer, en ze tijdens het koken dan gewoon aan je gerecht toevoegen.