Wanneer het aankomt op het correct gebruik van een koelkast om verse producten te bewaren, zijn de meeste mensen er zich van bewust dat lage temperaturen helpen om hun etenswaren langer vers te houden. Weinigen weten echter dat ook vochtigheid belangrijk is om groenten en fruit langer vers te houden.
In deze handige gids ontdek je hoe de vochtigheidslades van je koelkast werken:

Wat zijn vochtigheidslades?
Aangezien warme lucht opstijgt en koude lucht daalt, circuleert er voortdurend lucht in de koelkast. Een vochtigheidslade is een speciaal compartiment waarin je de vochtigheidsgraad kunt regelen. Dit gebeurt door de luchtuitwisseling tussen de lade en andere compartimenten van de koelkast af te sluiten of te openen.

Een vochtige zone instellen
Bladgroenten zijn gevoelig voor vochtverlies. Een vochtige zone waarin de vochtigheidsgraad constant hoog - en de druk op de groenten laag - wordt gehouden is daarom ideaal. Ook als er maar weinig groenten en fruit in de lade liggen, moet een hoge vochtigheidsgraad worden gebruikt.
Wanneer de opening van de vochtigheidslade is afgesloten om de luchtuitwisseling te blokkeren, wordt er een vochtige zone gecreëerd. Zo blijven groenten en fruit langer knapperig, vochtig en vers.

Een droge zone instellen
Een droge zone, waarin de vochtigheidsgraad laag ligt, moet worden gebruikt wanneer er veel groenten en fruit in de lade worden bewaard. Zo voorkom je vochtophoping en verleng je de houdbaarheid van etenswaren. Wanneer je de luchtuitwisseling tussen de compartimenten via de opening van de vochtigheidslade toelaat, zullen lucht en vocht uit de lade ontsnappen.

Vochtig of niet - sommige groenten en fruitsoorten mogen nooit in de koelkast worden bewaard!
Een aantal tropische en subtropische fruitsoorten, evenals groenten, zijn gevoelig voor koude bewaaromstandigheden. Bewaar ze daarom buiten de koelkast bij een temperatuur tussen 8 °C en 12 °C, voor een optimaal behoud van smaak en kwaliteit.
Fruit: Ananassen, bananen, avocado's, papaja's, citrusvruchten, mango's en watermeloenen
Groenten: Komkommers, aubergines, paprika's, sperziebonen, pompoenen, tomaten en aardappelen