18036676_Washing-Labels-Blended_1200x675.jpg

Een droogkast bespaart heel wat tijd én ruimte in huis. En ook in de winter kan je rekenen op perfect droge was! Veelgestelde vragen over een droogkast: "Wat mag in de droogkast?" of "Hoe ziet het droogsymbool eruit, op het kledingetiket?" en "Welk droogprogramma kies ik?"

Stuk voor stuk terechte én relevante vragen. Zelfs de meest ervaren gebruiker raakt wel eens in de war van de verschillende kledingstoffen en de vele programma's en extra opties waar je uit kan kiezen bij het gebruik van een droogkast. Niets zo frustrerend dan je favoriete trui die gekrompen uit de droogkast komt!

We helpen graag om zo'n situaties te voorkomen. Als ervaren fabrikant van wasmachines en droogkasten, streven we naar perfecte was- en droogresultaten. Op deze pagina vin je alle details, inclusief uitgebreide info, over alle symbolen.

Liever een kort overzicht? Download en print onze tabel met droogsymbolen:

Overzicht van droogsymbolen downloaden (PDF).

Wat mag wel/niet in de droogkast?

Na het wassen sorteer je best kledingstukken die in de droogkast mogen, naast kledij die best kan drogen aan een waslijn (of liggend). Chack daartoe altijd het kledingetiket of waslabel met de droogsymbolen (altijd afgebeeld in een vierkant ) en andere symbolen met instructies voor wassen en drogen.

De droogsymbolen op het kledinglabel gelden voor alle types droogkasten.

Machinaal drogen/Niet drogen.

Je wil een kledingstuk in de droogkast stoppen, maar je twijfelt over de betekenis van het symbool op het kledingetiket? Hieronder vind je een overzicht van symbolen die aangeven of kledingstukken geschikt zijn voor de droogkast:

Machinaal drogen: vierkant symbool met een cirkel in het midden.
Niet machinaal drogen: doorkruist vierkant symbool met een cirkel in het midden.
Normaal machinaal drogen
Het vierkant met een cirkel is het universele symbool voor machinaal drogen. Gezien op het kledingetiket? Dan mag het kledingstuk gerust in de droogkast stoppen om te drogen.
Niet drogen
Hetzelfde vierkant met een doorkruiste cirkel geeft aan dat het wasgoed niet geschikt is voor de droogkast. Kleding met dit symbool mag niet in de droogautomaat.
Voorzichtig drogen op lage temperatuur.
Machinaal drogen zonder warmte: vierkant symbool met een zwarte cirkel in het midden.
Machinaal drogen met anti-kreukprogramma: vierkant symbool met een cirkel en een streep eronder.
Machinaal drogen met delicaat programma: vierkant symbool met een cirkel in het midden en een dubbele onderstreping.
Machinaal drogen zonder warmte
Een vierkant met een zwarte cirkel betekent dat je het kledingstuk enkel mag drogen met koude lucht.
Machinaal drogen met anti-kreukprogramma
Etiketten in wasgoed met een streep onder het droogsymbool: geeft aan dat je enkel mag drogen met een anti-kreukprogramma (bijvoorbeeld voor synthetische stoffen).
Machinaal drogen met delicaat programma
Fijne was met een droogsymbool onderstreept met twee lijnen vereist een droogprogramma voor fijne was en een speciaal droogprogramma (zoals een wolprogramma).
Drogen op lage temperatuur tot 60 °C: vierkant symbool met een cirkel en een stip in het midden.
Drogen op normale temperatuur tot 80 °C: vierkant symbool met een cirkel en twee stippen in het midden.
Drogen op hoge temperatuur: vierkant symbool met een cirkel en drie stippen in het midden.
Lage temperatuur
Een droogsymbool met een stip in de cirkel? Dan mag je het item enkel drogen op lage temperatuur, tot 60 °C.
Normale temperatuur
Twee stippen in de cirkel staan voor drogen op een normale temperatuur, tot 80 ºC.
Hoge temperatuur
Een droogsymbool met drie stippen in de cirkel betekent dat het sterk aangeraden is om dit item te drogen op de hoogste temperatuur.
Drogen in de buitenlucht.
Symbool met een leeg vierkant: aangeraden om te drogen in de buitenlucht (zonder gebruik van de droogkast).
Buiten drogen in de schaduw: vierkant symbool met twee diagonale lijnen in de linkerbovenhoek.
Hangend drogen: vierkant symbool met een verticale lijn in het midden.
Drogen in buitenlucht
Een droogsymbool in de vorm van een leeg vierkant staat voor drogen in de buitenlucht. Deze kledingstukken droog je best aan de waslijn of in de droogkast. Of je legt ze te drogen op een vlakke ondergrond.
Drogen in de schaduw
Het droogsymbool met twee diagonale lijnen in de linkerbovenhoek geeft aan dat je het kledingstuk best beschermt tegen rechtstreeks zonlicht. Kledingstuk drogen in de schaduw, om verbleken of verkleuring te vermijden.
Hangend drogen/Laten uitdruipen
Het symbool voor hangend drogen met één verticale lijn in het midden geeft aan dat de kleding hangend aan een waslijn (of droogrek) moet drogen. Twee verticale lijnen geven aan dat je de was best laat uitdruipen. Concreet: hang de kledij aan een waslijn als het nog druipnat is.
Hangend drogen in de schaduw: vierkant symbool met een verticale lijn in het midden en een diagonale lijn in de linkerbovenhoek.
Liggend drogen: vierkant symbool met een horizontale lijn in het midden.
Liggend drogen in de schaduw: vierkant symbool met een horizontale lijn in het midden en een diagonale lijn in de linkerbovenhoek.
Hangend drogen of laten uitdruipen in de schaduw
Het droogsymbool met een verticale lijn en een driehoek in de linkerbovenhoek betekent dat het wasgoed in de schaduw moet drogen, hangend aan een waslijn of droogrek. Twee verticale lijnen betekenen dat je het kledingstuk best laat uitdruipen aan een waslijn in de schaduw.
Liggend drogen
Dit droogsymbool met een horizontale lijn in het midden betekent dat je het wasgoed best liggend laat drogen. Twee horizontale lijnen betekenen dat je het kledingstuk best losjes en horizontaal drapeert wanneer het nog druipnat is.
Liggend drogen in de schaduw
Hetzelfde droogsymbool met een horizontale lijn (en driehoek in de linkerbovenhoek) betekent dat je het kledingstuk best droogt op een vlakke ondergrond in de schaduw. Twee horizontale lijnen geven aan dat je het wasgoed best in de schaduw neerlegt wanneer het nog druipnat is.
Kledingstuk met een label voor wit wasgoed, met verschillende wassymbolen.

Meer was- en droogsymbolen.

Naast het vierkante symbool op het kledingetiket vind je vaak nog andere droogsymbolen, zoals:

  • waskuip Symbool van een waskuip, staat voor 'wassen'.
  • driehoek Driehoeksymbool, staat voor voor 'bleken'.
  • strijkijzer Symbool voor 'strijken'.
  • cirkel Cirkelsymbool voor 'droogkuis of chemisch reinigen'.

Ontdek de betekenis van was- en droogsymbolen:

Leer alles over wassymbolen

Veelgestelde vragen over droogsymbolen.

Welke kledingstukken mogen probleemloos in de droogkast?

Vind je geen droogsymbolen op het kledingetiket, of is het label verdwenen? Dan hou je best rekening met de volgende factoren. Kledingstukken die je kunt wassen op meer dan 60 °C (hete was) kun je meestal ook zonder problemen in de droogkast stoppen. In de meeste gevallen is de kledij of het wasgoed dan gemaakt van 100 % katoen. Dat is geschikt om te drogen op de hoogste temperatuur. Enkele voorbeelden:

  • Handdoeken en badhanddoeken
  • Poetsdoeken en theedoeken
  • Katoenen ondergoed of sokken (op voorwaarde dat er geen synthetische stretch-stof in verwerkt is)
  • Beddengoed
  • Dekbedden en kussenslopen (check voor de zekerheid toch even het waslabel)

Droogkasten zijn perfect geschikt voor dit type wasgoed, vooral voor handdoeken en de meeste soorten beddengoed. Die worden extra zacht als ze op hoge temperatuur zijn gedroogd. Bovendien ruiken ze extra lekker als ze net uit de droogkast komen. Deze droogprogramma's zijn geschikt voor katoen:

  • Katoen extra kastdroog
  • Katoen kastdroog
  • Katoen strijkdroog

Opmerking: Niet alle katoenen stoffen zijn hittebestendig en geschikt voor machinaal drogen. Check dus altijd de symbolen op het waslabel of kledingetiket. Lees meer over de vraag 'Mag wasgoed van 100 % katoen altijd in de droogkast?'

Wat mag doorgaans niet in de droogkast?

Er zijn bepaalde stoffen of kledingstukken die beschadigd kunnen raken bij machinaal drogen. Als je twijfelt - omdat bijvoorbeeld het waslabel ontbreekt - kun je beter het zekere voor het onzekere nemen en kiezen voor drogen in de buitenlucht, of binnen aan een droogrek. Ga altijd omzichtig te werk bij het drogen van volgende soorten wasgoed of kledij:

  • Fijne stoffen zoals zijde of bepaalde soorten wol. Die kunnen hun vorm verliezen in de droogkast - zeker als je de verkeerde instellingen gebruikt.
  • T-shirts met een print droog je best op lage temperatuur - om het beschadigen van de print te voorkomen.
  • Check altijd of synthetische kledij - of kleding gemaakt van plastic - geschikt is voor de droogautomaat.
  • Opgepast: badmatten (of matten met rubber aan de onderkant) kunnen smelten in de droogkast.
  • Items met schuim, zoals een kussen(voering) of schoudervullingen, zijn niet geschikt voor de droogautomaat.
Mag wasgoed van 100 % katoen altijd in de droogkast?

Vermeldt het waslabel of kledingetiket een symbool voor katoen? Dan mag je er meestal van uitgaan dat het geschikt is voor machinaal drogen. Toch zijn er enkele uitzonderingen.

  • Gemengd katoen. Katoen wordt vaak samen gebruikt met synthetische vezels, zoals elastaan en polyester. Gemengd katoen is doorgaans elastischer dan 100% katoen, maar het is minder goed bestand tegen hitte. Dat betekent dat je het beste op lagere temperatuur gaat drogen.
  • Maar ook met kledingstukken van zuiver katoenzijn er verschillende manieren om te drogen, afhankelijk van de weefdichtheid en textielbehandeling. Een korte inspectie van de stof of het textiel brengt raad.
  • Vooral als katoenen kledij een donkere kleurspoeling achterlaat,kan het droogproces voor verkleuring zorgen.

Verkleuring vermijden? Let goed op de was- en droogsymbolen en volg de instructies op het waslabel.

Mag wollen kledij in de droogkast?

Wol is een bijzonder delicate stof, om te wassen én te drogen. Meestal wordt aangeraden om wol te wassen met de hand, en vervolgens te drogen in de buitenlucht. Wol toch wassen of drogen in de machine? Dan gebruik je best een speciaal wolprogramma.

Het wolprogramma van Bosch droogt kledij op een heel voorzichte manier. Als je wollen kleding wil drogen in de buitenlucht, is het aangeraden om de kledij op een handdoek te leggen. Wol kan niet goed tegen hoge temperaturen. Vermijd om kledij te drogen in direct zonlicht of op de verwarming. Wol van hoge kwaliteit kun je ook regelmatig luchten zodat je minder vaak hoeft te wassen.

Welke stoffen of kledij droog ik best op lage temperatuur - met een droogprogramma voor delicate was?

Veel stoffen ga je voorzichtig en op lage temperatuur drogen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Katoenen kledij (T-shirts, truien, onesies,...) en jeans
  • Alle andere natuurlijke vezels, zoals linnen of hennep
  • Sportkleding en synthetische vezels, zoals polyester, elastaan of fleece. Ook doeken van microvezels behoren doorgaans tot deze categorie

Met een hedendaagse droogkast kan je krimpen eenvoudig vermijden, mits gebruik van het aangewezen droogprogramma. Programma of temperatuur selecteren? Let dan goed op de wassymbolen en -instructies op het label.

Hoe droog ik best synthetische kleding of sportkleding?

In principe mag je alle synthetische stoffen en vooral ademende materialen of functionele kleding niet te lang - en enkel op lage temperatuur - drogen! Kies een programma zoals:

  • Snelle gemengde was
  • Extra kort 40

Sportkleding droogt doorgaans snel. Dat maakt het ook uiterst geschikt om te drogen aan de waslijn of op het droogrek. Wil je sportkledij of synthetische stoffen in de droogkast stoppen? Kies voor een geschikt programma, zoals:

  • Sportkleding
Wat is het aangewezen droogprogramma voor jassen of kussens met dons?

Voor jassen, beddengoed en kussens met donsvulling is er een speciaal programma. Dons wordt namelijk elastisch en krijgt meer volume door machinaal drogen. Beschik je niet over een droogkast? Vermeldt het etiket een chemische reiniging? Dan opteer je best voor een bezoekje aan de stomerij of droogkuis. Drogen in de buitenlucht wordt afgeraden voor dons - dat kan namelijk heel wat tijd in beslag nemen. Gebrekkig gedroogd dons veroorzaakt vaak vlekken en een onaangename geur.

Dons drogen in de droogkast? Dan hou je best rekening met volgende tips:

  • Dons heeft voldoende ruimte nodig tijdens het drogen. Droog de kledingstukken in dons afzonderlijk, indien mogelijk.
  • Klitten voorkomen? Plaats een viertal propere tennisballen in de droogtrommel. Belangrijk: zorg ervoor dat de kleuren/vezels van de tennisballen niet afgeven op de kledij!
  • De aanbevolen temperatuur voor het drogen van dons ligt tussen 30 en 60 °C. Het droogprogramma duurt 40 à 60 minuten.
  • Voelt het dons nog vochtig na het drogen? Herhaal het programma.
  • Dons kan onaangenaam gaan ruiken of schimmelen door achterblijvende vochtresten. Daarom raden we aan om het wasgoed of de kledij na het programma nog enkele uren buiten te verluchten.

Droogkasten van Bosch hebben een speciaal programma voor dons. Dit programma combineert de optimale droogtemperatuur en programmaduur, op maat van het drogen van jassen en kussens met donsvulling.

Hoe droog ik jeans in de droogkast?

Ook hier ligt de textielsoort aan de basis van de correcte programmakeuze. Dat is cruciaal bij gemengd katoen. Vergeet ook niet om de wasinstructies van het label te checken:

  • Klassieke jeans van hoge kwaliteit en 100 % katoen kun je met een gerust hart in de droogkast stoppen. De kans op krimpen is relatief klein bij (een goede) jeans. Maar een minimale krimp is niet uitgesloten. Zit je jeans al vrij krap, nog voor je 'm gaat wassen? Dan is het allicht verstandig om de droogkast over te slaan.
  • Vandaag zijn veel jeans gemaakt van diverse stoffen met behoorlijk wat polyester of stretch-stoffen. Kies een passend droogprogramma voor gemengde stoffen. Twijfel je? Droog de kledij in de buitenlucht of aan het droogrek binnen.
  • Hetzelfde geldt voor stretch-jeans. Synthetische stoffen kunnen smelten of vervormen op hoge temperatuur, wat scheuren of beschadiging veroorzaakt.
Like a pro: wasgoed opfrissen in de droogautomaat.

Niet elk kledingstuk moet na het dragen grondig worden gewassen en gedroogd. De droogkast helpt ook om kledij op te frissen. Stop de kledij in een waszak in de droogkast, gedurende 15 minuten. Tip voor extra frisheid: voeg een een vochtige, lekker ruikende theedoek toe in de droogtrommel.

Haal je kleding na 15 minuten uit de droogkast, even opschudden en laten verluchten aan een kleerhanger.

Opmerking: Enkel geschikt voor kleding gemaakt voor machinaal drogen. Veiligheidstip: behandel wasgoed nooit met een vlekverwijderaar of een ander ontvlambaar middel, alvorens je het in de droogkast stopt.

Like a pro: een gekrompen trui opnieuw doen passen.

Een beproefde manier om je favoriete trui opnieuw in de juiste pasvorm te krijgen: voorzichtig uitrekken.

  • Dompel de trui eerst onder in warm water. Voeg wat shampoo toe aan het water. Zo kunnen de textielvezels makkelijker uitzetten.
  • Leg de natte trui op een handdoek, wikkel de handdoek losjes rond de trui en wring de handdoek heel voorzichtig uit.
  • Leg je trui vervolgens op de handdoek en rek 'm voorzichtig uit, in de gewenste vorm. Herhaal terwijl de trui droogt.

Misschien vind dit je ook interessant:

Stapelbare wasmachines en droogkasten.

Ontdek hoe je een droogkast op een wasmachine stapelt, met de stapelkits van Bosch. 

Ontdek meer

Vind een droogkast, met onze keuzehulp.

Beantwoord enkele vraagjes en vind meteen het beste toestel. 

Ontdek meer

Start de keuzehulp voor wasmachines.

Vind het toestel op maat van jouw smaak en voorkeur, met de online keuzehulp voor wasmachines.

Ontdek meer