Innovatieve huishoudtoestellen die zuinig met hulpbronnen omgaan, bieden nieuwe mogelijkheden voor een milieuvriendelijk huishouden en een verlaging van de elektriciteits- en waterkosten. Aan nieuwe huishoudelijke toestellen hangt echter een prijskaartje dat onbetaalbaar is voor gezinnen met een laag inkomen. Dit leidt tot het gebruik van toestellen die niet alleen verouderd zijn, maar ook een slechte Eco-balans bieden, ondanks het bestaan van betere alternatieven. Dit alles leidt tot een nieuw fenomeen - de zogenaamde energiearmoede. Betekent dit dat het hebben van een milieubewust huishouden afhangt van persoonlijke financiën? Niet als Bosch en Saamo West-Vlaanderen hier iets over te zeggen hebben.
Wij willen energiearmoede actief bestrijden met een innovatief huurconcept voor huishoudtoestellen.
Stefan Goemaere van Saamo West-Vlaanderen
Samen werken aan verandering
Het Papillon-project werd in België opgestart om gezinnen met een laag inkomen te helpen hun kosten te verminderen met energie-efficiënte huishoudtoestellen. Deze samenwerking tussen BSH Home Appliances n.v. en de sociale onderneming Saamo West-Vlaanderen heeft tot doel verouderde huishoudtoestellen te vervangen door nieuwe, efficiënte toestellen - en tegelijkertijd het potentieel van een duurzaam verhuurmodel voor toestellen te analyseren.
Het interessante aan het project is dat de toestellen worden verhuurd voor een periode van tien jaar en voor ongeveer 9 euro per maand. Naast het product zelf omvat de service ook de levering en installatie, de uitleg over de functies van het product en de terugname aan het einde van de huurperiode. "Aangezien alle toestellen eigendom van BSH blijven, kunnen wij op elk moment beslissen hoe wij deze het beste binnen het project kunnen gebruiken. De consument heeft het voordeel dat hij zich tijdens de huurperiode nergens zorgen over hoeft te maken, aangezien service en onderhoud ook inbegrepen zijn," legt Bruno Vermoesen, Project Manager bij BSH Home Appliances n.v., uit.
Proefproject voor een duurzamere toekomst
Dit proefmodel zal Bosch specifieke kennis en ervaring opleveren die van bijzonder belang zullen zijn voor toekomstige circulaire bedrijfsmodellen. Naast het gedrag van toestellen over langere perioden, ligt de focus op het verzamelen van informatie over financiële, procedurele en logistieke uitdagingen, evenals op zinvolle partnerschappen en verwerkingsopties voor hergebruik van de toestellen.
Het doel op lange termijn is duidelijk: weg van het klassieke, lineaire economische model naar een circulaire economie. Bosch wil immers niet alleen oplossingen bieden voor een grondstofzuiniger huis met hoogwaardige huishoudelijke toestellen, maar denkt ook op lange termijn en zet daarom in op interdisciplinaire, sectoroverschrijdende ideeën en concepten.
Het Papillon-project verschaft ons nieuwe inzichten in de mogelijkheden voor recyclingbeheer, die zullen worden benut voor toekomstige productontwikkeling.
Bruno Vermoesen, Project Manager bij BSH Home Appliances n.v.
Circulaire economie
Een belangrijk element van de circulaire economie - in relatie tot het Papillon-project - is het aspect van de herbruikbaarheid. Concreet betekent dit dat apparaten tijdens hun productlevensduur door meerdere klanten kunnen worden gebruikt. De levensduur van het product kan ook worden verlengd doordat toestellen na het doorlopen van een volledige huurcyclus van tien jaar opnieuw kunnen worden verhuurd door ze opnieuw tot gebruiksklare toestellen te herwerken. De mogelijkheid om onderdelen te verwijderen zorgt ook voor een grotere circulariteit: defecte toestellen worden aan het einde van hun levensduur gebruikt als bron van reserveonderdelen voor toestellen die nog wel functioneren. Recycling is ook een van de principes van circulaire economische modellen. Toestellen en onderdelen die niet meer kunnen worden gebruikt, worden als secundaire grondstoffen teruggevoerd in de circulaire economie, idealiter weer in het eigen productieproces. Nieuwe leasing- en verhuurbedrijfsmodellen zoals het Papillon-project in België en "Blue Movement" in Nederland bieden belangrijke inzichten op weg naar een circulaire economie.
Conclusie
Nieuwe lease- en verhuurconcepten voor huishoudelijke toestellen kunnen gezinnen met lage inkomens toegang geven tot energie-efficiënte huishoudelijke toestellen. Daarnaast leveren nieuwe bedrijfsmodellen belangrijke inzichten in de mogelijkheden van de circulaire economie. Het doel is duidelijk: het verlaten van het eenrichtingsverkeer van "productie - gebruik - verwijdering" en het creëren van een gesloten kringloop.