Het komt vaker voor dat u rare geluiden hoort uit de vaatwasser. Doorgaans hoeft u zich daarover geen zorgen te maken en kan het probleem vaak makkelijk worden opgelost.
1. Piepend geluid
Wanneer een programma ten einde is, weerklinkt een hoorbare pieptoon. U kunt kiezen om het volume van deze pieptoon uit te schakelen of in te stellen. Zie de gebruiksaanwijzing voor meer informatie.
2. Knarsend of brommend geluid
Bij een knarsend of brommend geluid hoeft u zich doorgaans geen zorgen te maken. U kunt de vaatwasser horen knarsen of brommen wanneer het water via de afvoerbuis wordt weggevoerd. Is het lawaai erg luid, controleer dan het rotorblad van de pomp. Daartoe moet u de onderste korf, de sproeiarm en de filtereenheid verwijderen.
Voor meer informatie over hoe u de pomp van de vaatwasser vrijmaakt, volgt u deze stappen:
Controleer de pomp van de vaatwasser
Volg de instructies in de video om het filtersysteem van de vaatwasser te reinigen.
Stapsgewijze gids: Hoe deblokkeer ik de pomp van mijn vaatwasser?
3. Kloppend of rammelend geluid
De oorzaak kan een aantal redenen hebben:
1. Sproeiarm botst tegen het serviesgoed omdat de vaatwasser niet correct geladen is. Om dit op te lossen, plaatst u het serviesgoed zo dat de sproeiarmen zonder enige hinder volledig kunnen ronddraaien.
Voor meer informatie over het correct laden van de vaatwasser:
Volg deze 8 tips om de vaatwasser correct te laden:
Bovenste rek
1. Voldoende ruimte voor kopjes, glazen en kleine kommen.
Zorg dat u voldoende ruimte tussen de items laat. Dit is essentieel, want een obstakel kan tot breuken en vetvlekken leiden. Hoge champagne- en wijnglazen moeten in het onderste rek, waar ze stevig in een glashouder kunnen worden vastgezet.
2. Plaats afwasmachinebestendig plastic in het bovenste rek, zodat het niet aan hoge temperaturen wordt blootgesteld.
Onderste rek
3. Grotere items zoals borden, slakommen en pannen horen in het onderste rek, waar meer ruimte is. U kunt er zelfs bakplaten, grillroosters of rekken uit de koelkast plaatsen.
4. De vaat hoeft niet vooraf gespoeld te worden bij het laden van het toestel, het spoelprogramma zorgt hiervoor. Grote voedselresten schraapt u echter wel best weg, deze kunnen het filter van de vaatwasser immers verstoppen.
5. Dienbladen en snijplanken horen aan de zijkant. Grote items kunnen de sproeiarmen immers blokkeren, waardoor het water onvoldoende stroomt. U kunt houten snijplanken altijd in de vaatwasser doen, maar wij raden handwas aan om splintervorming te vermijden.
6. Vastklemmen om schoon te maken. Zuigflessen en andere kleine plastic items zoals deksels en bekers kunt u vastklemmen, zodat ze steviger vastzitten om ze te wassen.
Bestek
7. Plaats messen met de scherpe kant naar beneden. Hierdoor vermijdt u letsel bij het uitladen van de vaatwasser en voorkomt u dat bacteriën rechtstreeks in contact komen met het lemmet.
8. Meng alle bestek door elkaar als uw toestel niet over een besteklade beschikt. Vorken en lepels kunnen samen in de bestekmand geplaatst worden om te voorkomen dat ze in elkaar terechtkomen en het water afhouden. Is de vaatwasser wel uitgerust met een besteklade, dan dient u dezelfde items naast elkaar te plaatsen om plaats te besparen.
Hebt u de tips gecontroleerd en is het probleem nog niet opgelost?
Als u de bovenstaande informatie hebt gevolgd, maar u hebt nog steeds problemen met de Bosch-vaatwasser, dan kunt u die laten controleren door een expert van Bosch.
Links die misschien interessant zijn voor u:
- Meer informatie over probleemoplossing voor vaatwassers:
Overzichtspagina - Gebruikershandleidingen voor vaatwassers:
Gebruikershandleidingen - Reserveonderdelen in onze online shop:
Reserveonderdelen - Reinigings- en onderhoudsproducten in onze online shop:
Online shop - Passende accessoires en andere producten:
Accessoires