Pumpkin jam in a small glass bowl, next to some slices of oranges. Presented on the table.

Inmaken, marineren, drogen - tijd om je voedselvoorraad aan te vullen. De nazomer en het begin van de herfst schenken een rijkelijk aanbod verse ingrediënten zoals paddenstoelen, groenten en fruit. Het ideale moment om je kostbare oogst te bewaren en een lekkere wintervoorraad aan te leggen.

De laatste warme zonnestralen, bomen en hun kleurenpracht van rode en gouden bladeren, de speciale geur die in de lucht hangt... Voor velen wekt de herfst een magisch gevoel op. Zou het niet geweldig zijn als je dit magische effect ook in de keuken zou kunnen creëren? Ja, dat kan - door je herfst- en zomeroogst te bewaren voor de koude wintermaanden. Zo kan je nog lekker nagenieten van alle smaken die de zomer en herfst te bieden hadden!

Different kinds of nuts: walnut and peanuts in a bowl on the table.

Met onze eenvoudige bewaarmethoden kan je vrijwel elk vers ingrediënt bewaren dat je op de markt hebt gekocht of zelf hebt geoogst. In de nazomer en vroege herfst zou een simpele gezinswandeling wel eens een echte speurtocht naar paddenstoelen, noten en fruit kunnen worden.

In dit artikel leggen we de beste bewaarmethoden uit om de smaak van je verse ingrediënten zo lang mogelijk te behouden.

Verse ingrediënten bewaren.

Zouten, drogen, fermenteren - sommige bewaarmethoden worden reeds duizenden jaren door de mens toegepast. Een aantal daarvan gebruiken we vandaag nog steeds. Dankzij de industrialisatie konden aanvullende methoden worden ontwikkeld, zoals inmaken, invriezen en vacumeren, die het bewaren van voedsel vandaag veel eenvoudiger en efficiënter maken.

Invriezen en vacumeren zijn de beste methoden om de houdbaarheid van je producten te verlengen en om de oorspronkelijke smaak en kwaliteit te bewaren. Inmaken en marineren geven ingrediënten een nieuwe dimensie door de textuur te wijzigen en een zuur, olieachtig of gezouten aroma toe te voegen.

In dit artikel ontdek je alles over de verschillende methoden om voedsel te bewaren.

Inmaken - voor heerlijke jam of confituur en chutney.

Bewaar fruit en bessen op een heerlijke manier door jam, confituur of chutney te maken, die je daarna makkelijk in een luchtdichte pot bewaart. Laat je creativiteit de vrije loop. Voeg een vleugje kaneel of vanille toe aan je pruimenjam of opteer voor grove stukken fruit in je confituur. Maak kweeperengelei met fruitrestjes of verras iedereen met zelfgemaakte appelmoes! De keuze is aan jou. Wees creatief en experimenteer met verschillende soorten fruit, smaken en ingrediënten. Jam of chutney die in een schone, bacterievrije pot en op een koele, donkere plaats wordt bewaard, kan twee jaar later nog steeds worden geconsumeerd - ten minste, als je gezin het zo lang uithoudt zonder fruit ;) Bovendien is zelfgemaakte confituur of chutney het ideale geschenk om tijdens een verjaardagsfeest of dineetje te overhandigen!

Zo ga je te werk:

Preparation of homemade jam with oranges, pumpkins and sugar within the Bosch Cook Processor Cookit.

1. Neem de ingrediënten en snij ze in stukken.
2. Doe ze in een grote kookpot. Afhankelijk van het recept voeg je suiker, zout of azijn, en kruiden toe.
3. Breng aan de kook, roer regelmatig door elkaar en verwarm tot de massa de gewenste dikte heeft.
4. Maak de glazen potten en deksels bacterievrij door ze onder kokend water te spoelen.
5. Giet de hete massa in de glazen potten (zorg ervoor dat de randen schoon blijven) en sluit onmiddellijk af met een deksel.

De pot en de inhoud worden bijzonder warm, waardoor potentiële bacteriën effectief gedood worden. Bovendien ontstaat tijdens het verwarmen en afkoelen een vacuüm dat de houdbaarheid van de inhoud verlengt.

Dehydrateren en drogen - voor gezonde zelfgemaakte chips.

Wat dacht je van zelfgemaakte appelchips met kaneel? Of gedroogde kruiden die langer meegaan? Verse voeding aan de lucht laten drogen is een eenvoudige maar efficiënte manier om de houdbaarheid te verlengen. Het voorkomt de groei van vocht en bacteriën. Al wat je nodig hebt is een oven of dehydrator. Deze toestellen moeten op lage temperatuur kunnen functioneren. Het proces vereist een constante temperatuur tussen 40 en 70 °C en kan enkele uren duren, afhankelijk van het soort voedsel. Het resultaat is het wachten waard.

Dankzij deze slimme methode tover je simpele fruitrestjes makkelijk om in een heerlijk tussendoortje. Kies enkele fruitsoorten (zoals appels of peren) en snij ze in kleine stukjes. Leg ze in de dehydrator en wacht tot ze volledig gedroogd zijn. Ta da ! Je gezonde snack is klaar om verorberd te worden!

Om te vermijden dat de eerste nachtvorst je kruidentuin beschadigt, kan je ze simpelweg aan de lucht laten drogen. Al wat je nodig hebt zijn kruiden en een stuk touw. Bind het touw rond de stengels en hang ze ondersteboven op bij kamertemperatuur. Meer hoef je niet te doen. Wist je trouwens... dat je met de SmartGrow slimme binnentuin van Bosch het hele jaar door kunt genieten van verse kruiden?

Marineren - voor extra smaak.

Azijn, olie of zout - voedsel kan met verschillende ingrediënten gemarineerd worden om de houdbaarheid te verlengen. Het bekendste voorbeeld is het marineren van augurken. Het bewaarmiddel hangt vooral af van de ingrediënten en van de smaak die je wenst te verkrijgen. Dit is het ideale moment om creatief te zijn. Experimenteer met verschillende technieken en marinades en ontdek van welke combinatie je smaakpapillen vrolijk worden.

Ga je azijn gebruiken? Vul de glazen potten met de ingrediënten en een mengsel van heet water en azijn. Neem azijn van degelijke kwaliteit en met ten minste vijf procent azijnzuur om de groei van bacteriën in de pot te voorkomen.

Hetzelfde geldt voor een marinade op basis van olie. Gebruik alleen kwaliteitsvolle olie en kook de ingrediënten voor. De olie heeft enkel een beschermende werking en bewaart het voedsel niet. Deze methode is ideaal om vers geoogste paprika's, tomaten en andere tuingroenten te bewaren. Geef je marinades met olie een zuiderse toets door wat verse of gedroogde kruiden toe te voegen. Klaar om te genieten van je eerste zelfgemaakte antipasti?

Verse ingrediënten kan je ook gewoon marineren in een pekelbad. Breng een pot gezouten water aan de kook en voeg wat azijn of citroensap toe. Laat het mengsel afkoelen, vul de glazen potten en sluit hermetisch af met een deksel. Nu heb je we wat geduld nodig. Voor een optimaal resultaat laat je het voedsel minstens vier tot zes weken intrekken. In olie gemarineerde ingrediënten zijn drie à vier maanden houdbaar, terwijl gepekelde ingrediënten tot wel zes maanden houdbaar zijn.

Vacumeren - voor verse groenten of snelle gerechten.

Heb je kilo's paddenstoelen geplukt of liters soep klaargemaakt? Puilt je moestuin uit van de courgettes? Meer smoothie bereid dan gepland? In dat geval is vacumeren de geschikte oplossing. Bewaren, beschermen of gewoon stockeren - deze methode biedt talloze voordelen voor het langer vers houden van voeding. Tijdens het vacumeren wordt de lucht uit de bewaardoos of plastic zak gezogen, waardoor ingrediënten hun oorspronkelijke smaak en textuur behouden. Zelfs vitamines en essentiële voedingsstoffen worden perfect bewaard. Of het nu gaat om fruit, groenten of vlees - alles blijft even vers en smaakvol als op dag 1.

Deze bewaarmethode biedt nog een ander voordeel: verse ingrediënten gaan ook veel langer mee. Gevacumeerde voedingsmiddelen die in de diepvriezer worden bewaard, zijn tot drie jaar houdbaar en nemen ook minder plaats in, zonder risico op vriesbrand. Dit geldt ook voor kant-en-klare voedingsmiddelen. Het vacumeren en invriezen van grote porties soep is bijvoorbeeld ideaal om je gezin een snel avondmaal te kunnen voorschotelen. Superhandig voor het sous-vide koken.

Hulp nodig bij het vacumeren? De Bosch MaxoMixx staafmixer is uitgerust met een speciale vacumeerfunctie - het Bosch Fresh Vacuum System. Met een simpele klik bevestig je de vacuümpomp op de mixer en kan je de speciaal ontworpen bewaardozen en zakjes eenvoudig vacumeren.

Laat de winter al maar komen. Nu heb je alleen nog een grote voorraadkast en diepvriezer nodig om al je schatten in te bewaren - en het geluk dat je gezin er niet te veel in rondsnuffelt voor het einde van de winter...

Delicious creamy mushroom soup: Plate and pot stand on a table.

Romige champignonsoep.

Je bent paddenstoelen gaan plukken en hebt nu wat inspiratie nodig? Wat dacht je van een romige champignonsoep om de harten van je schattenjagers te verwarmen? Handige tip: De Bosch staafmixers garanderen perfecte resultaten voor het bereiden van champignonsoep.

Recept: Romige champignonsoep.
Ingredients for creamy mushroom soup on the table.
Mixing all the ingredients for mushroom cream soup with a hand blender.
Delicious creamy mushroom soup: Plate and pot stand on a table.

Romige champignonsoep

Moeilijkheidsgraad: laag | Porties: 4

Ingrediënten
• 100 g gedroogde paddenstoelen
• 600 ml heet water
• 2 sjalotjes
• 1 teentje knoflook
• 200 g knoopchampignons
• 100 g eekhoorntjesbrood
• 1½ eetlepel boter
• 400 ml groentebouillon
• 3 eidooiers
• 200 ml dikke room
• 20 g bieslook
• ½ theelepel nootmuskaat (geraspt)
• 1 eetlepel citroensap
• 1 theelepel suiker
• zout
• peper

Stap 1/7
Week de gedroogde paddenstoelen ca. 15 minuten in een kleine, hittebestendige kom gevuld met heet water. Hak de sjalotjes en de knoflook fijn. Was de knoopchampignons en het eekhoorntjesbrood en snijd ze in plakjes.

Stap 2/7
Laat de geweekte champignons uitlekken en bewaar het weekvocht. Smelt twee derde van de boter in een pan en fruit de sjalotjes en de look tot ze glazig zijn. Voeg de knoopchampignons en gedroogde champignons toe en sauteer nog gedurende 4 à 6 minuten.

Stap 3/7
Breng op smaak met zout, peper en geraspte nootmuskaat.

Stap 4/7
Giet de groentebouillon en een groot deel van het weekvocht in de pan. Breng aan de kook, verlaag het vuur en laat ca. 20 minuten sudderen op een laag vuurtje.

Stap 5/7
Haal de pan van het vuur en mix de soep met een staafmixer.

Stap 6/7
Klop de dikke room en eidooiers in de soep en voeg ook het citroensap toe.

Stap 7/7
Snijd de bieslook fijn. Smelt de rest van de boter in een braadpan en sauteer het eekhoorntjesbrood tot het goed doorbakken is. Voeg bieslook, peper en zout toe. Dien de soep op in een diep bord en garneer met eekhoorntjesbrood. Serveer met verse sneetjes brood.

Meer ideeën om je oogst optimaal te benutten?

MyBosch

Registreer gratis en ontvang 10% korting op originele onderhoudsproducten, accessoires en onderdelen.

Onze service

Vragen? Neem contact op met één van onze medewerkers, elke werkdag van 08u30 tot 17u00.

+32 2 475 70 01

Onze waarden

Bij Bosch kies je voor Duitse precisie, kwaliteit en vakmanschap.

Bosch verkooppunt

Op zoek naar advies van een expert? Vind een Bosch verkooppunt in jouw buurt!