Ben jij een echte schattenjager? Trek erop uit in kleurrijke herfstbossen, markten en boomgaarden en speur naar lekkere paddenstoelen, noten, bessen en andere lekkernijen om daarna een zalige herfstmaaltijd klaar te maken.

De herfst is niet alleen het seizoen waarin de bladeren van bomen prachtig geel, rood en bruin worden - het is ook het seizoen van de oogst. Een gezinswandeling in het bos is dan ook de ideale manier om de lucht op te snuiven en een wintervoorraad aan te leggen. Vanaf september vind je in bossen en boomgaarden de meest uiteenlopende fruitsoorten, noten, paddenstoelen en kruiden - ten minste, als je weet waar je moet zoeken ;) Roep familie en vrienden bijeen en maak van je wekelijkse zondagswandeling een spannende schattenjacht! Dit is wat je moet weten:

Paddenstoelen: basiskennis vereist.

Daar is de herfst, het seizoen bij uitstek om paddenstoelen te gaan plukken. Maar waar kan je ze vinden en waar moet je op letten tijdens je speurtocht? Elk type paddenstoel heeft zo zijn favoriete plekje om te gedijen. De boleet, bijvoorbeeld, vind je vooral onder dennenbomen of sparren. Wil je een gerecht verfraaien met verse cantharellen en eekhoorntjesbrood? Start je zoektocht dan in lichte bossen met bemoste bodems.

Nog geen paddenstoelen-expert? Maak je geen zorgen. Zelfs beginners kunnen erin slagen om heel wat lekkers te verzamelen. Misschien zijn er wel interessante workshops bij jou in de buurt om paddenstoelen te leren herkennen. Of vraag een ervaren plukker of je hem mag vergezellen, zodat hij je kan tonen welke soorten je mag plukken en welke niet. Een handleiding om kennis op te doen en professionele tips zijn essentieel voor elke beginner zodat je enkel de eetbare paddenstoelen plukt.

Paddenstoelen plukken vergt voorbereiding.

Op naar het bos en direct beginnen plukken? Niet zo snel. Eerst moet je een aantal zaken voorbereiden. Dit heb je nodig:

  • Messen: Om de voet correct af te snijden, heb je een klein en scherp mes nodig (wees voorzichtig met kinderen in de buurt).
  • Mand / katoenen zak: Vergeet plastic zakjes. Ze laten geen lucht door voor de paddenstoelen, waardoor ze vochtig en onbruikbaar worden nog voor je terug thuis bent. Dat zou pas zonde zijn. Oh ja, ook noten, bessen en kruiden voelen zich veel beter in luchtdoorlatende manden of katoenen tasjes.
  • Smartphone: Dankzij de handige mapping apps kan je onmogelijk verdwalen als je van het vaste pad afwijkt. Markeer en onthoud de plekjes waar veel notenbomen en paddenstoelen zijn voor je volgende speurtocht. Sommige paddenstoelen groeien na het plukken gewoon terug op dezelfde plaats.

Paddenstoelen plukken: tips voor een geslaagde schattenjacht.

Romige champignonsoep.

Je bent paddenstoelen gaan plukken en hebt nu wat inspiratie nodig? Wat dacht je van een romige champignonsoep om de harten van je schattenjagers te verwarmen? Handige tip: De Bosch staafmixers garanderen perfecte resultaten voor het bereiden van champignonsoep. Kan je wat extra hulp gebruiken voor het snijden van de paddenstoelen? Kies dan voor de MUM 5 keukenrobot.

Recept: Romige champignonsoep.
Ingredients for creamy mushroom soup on the table.
Mixing all the ingredients for mushroom cream soup with a hand blender.
Delicious creamy mushroom soup: Plate and pot stand on a table.

Romige champignonsoep

Moeilijkheidsgraad: laag | Porties: 4

Ingrediënten
• 100 g gedroogde paddenstoelen
• 600 ml heet water
• 2 sjalotjes
• 1 teentje knoflook
• 200 g knoopchampignons
• 100 g eekhoorntjesbrood
• 1½ eetlepel boter
• 400 ml groentebouillon
• 3 eidooiers
• 200 ml dikke room
• 20 g bieslook
• ½ theelepel nootmuskaat (geraspt)
• 1 eetlepel citroensap
• 1 theelepel suiker
• zout
• peper

Stap 1/7
Week de gedroogde paddenstoelen ca. 15 minuten in een kleine, hittebestendige kom gevuld met heet water. Hak de sjalotjes en de knoflook fijn. Was de knoopchampignons en het eekhoorntjesbrood en snijd ze in plakjes.

Stap 2/7
Laat de geweekte champignons uitlekken en bewaar het weekvocht. Smelt twee derde van de boter in een pan en fruit de sjalotjes en de look tot ze glazig zijn. Voeg de knoopchampignons en gedroogde champignons toe en sauteer nog gedurende 4 à 6 minuten.

Stap 3/7
Breng op smaak met zout, peper en geraspte nootmuskaat.

Stap 4/7
Giet de groentebouillon en een groot deel van het weekvocht in de pan. Breng aan de kook, verlaag het vuur en laat ca. 20 minuten sudderen op een laag vuurtje.

Stap 5/7
Haal de pan van het vuur en mix de soep met een staafmixer.

Stap 6/7
Klop de dikke room en eidooiers in de soep en voeg ook het citroensap toe.

Stap 7/7
Snijd de bieslook fijn. Smelt de rest van de boter in een braadpan en sauteer het eekhoorntjesbrood tot het goed doorbakken is. Voeg bieslook, peper en zout toe. Dien de soep op in een diep bord en garneer met eekhoorntjesbrood. Serveer met verse sneetjes brood.

Alles draait om noten.

Nut-collecting walnuts and peanuts presented by hand.

Noten zitten boordevol onverzadigde vetten waardoor ze onmisbaar zijn voor wie graag gezond eet. Walnoten, hazelnoten en tamme kastanjes zijn te vinden vanaf de maand september. Tamme kastanjes hebben een verrukkelijke smaak als je ze in de oven roostert. Verzamel alleen kastanjes met witte haartjes en controleer de schil op kleine gaatjes, want dit kan op parasieten wijzen. De alom bekende paardenkastanje lijkt sterk op de tamme kastanje maar is giftig. Je kan hem wel gebruiken als herfstdecoratie of voor recreatieve doeleinden met kinderen. Met een paar tandenstokers en wiebeloogjes maak je van de kastanjes leuke kleine dieren. Of daag je gezin uit om zoveel mogelijk kastanjes te verzamelen: wie vindt er het meeste in het bos?

Chestnut brioche knots on a plate with a teapot and cup on the table.

Kastanje-vlechtbroodjes.

Kastanje-vlechtbroodjes in de oven zijn overheerlijk en passen perfect bij de typische herfstsfeer, al bestaan er natuurlijk heel wat recepten op basis van kastanjes. Wat dacht je van vlechtbroodjes met tamme kastanje? Je zult er geen genoeg van krijgen.

Recept: Kastanje-vlechtbroodjes.
Ingredients for chestnut brioche knots on the table.
Knead eggs, milk and other ingredients with a Bosch kitchen machine.
Chestnut brioche knots on a plate with a teapot and cup on the table.

Kastanje-vlechtbroodjes

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld | Porties: 9

Ingrediënten
• 200 g tamme kastanjes
• 250 ml melk (verdeeld)
• 150 ml water
• 42 g verse gist
• 100 g boter
• 800 g bloem
• 1½ theelepel zout
• 3 eieren
• 3 eetlepels ahornsiroop
• 1 sinaasappel
• 100 g speculaaskoekjes
• 350 ml gecondenseerde melk
• 1 vanillestokje
• bloem om te bestrooien

Stap 1/7
Verwarm de melk en het water in een kleine pot op een matig vuurtje. Voeg de gist toe en roer goed door elkaar. Smelt de boter in een andere kleine pot op een matig vuurtje. Doe de bloem en het zout in een grote kom en maak een putje in het midden.

Stap 2/7
Doe de gesmolten boter, het melk-watermengsel, de eieren en de ahornsiroop in de kom. Kneed met de kneedhaak van een handmixer tot een glad en zacht deeg. Dek de kom af met een keukenhanddoek en laat 2 uur rijzen op een warme plaats.

Stap 3/7
Rasp de sinaasappelschil en maal de speculaaskoekjes fijn met behulp van een keukenrobot. Doe de kastanjes, de melk, de gecondenseerde melk en het vanillestokje in een pot en breng aan de kook. Laat ca. 5 minuten sudderen. Verwijder het vanillestokje, voeg de kruimels speculaas en sinaasappelschil toe en roer goed door elkaar. Mix tot een gladde en romige massa.

Stap 4/7
Verwarm de oven voor tot 200 °C. Leg het deeg op een bebloemd werkblad. Kneed nog even en verdeel het deeg daarna in gelijke porties. Rol elk stuk deeg uit tot een grootte van 20 x 10 cm.

Stap 5/7
Bestrijk elk stuk deeg met 1 eetlepel kastanjebeslag.

Stap 6/7
Rol het deeg op, maak een inkeping in het midden en laat het aan de bovenkant vastzitten, zodat je makkelijker kunt "vlechten". Draai dan elke streng over de andere. Vorm een cirkel met de gedraaide streng, zodat de uiteinden op elkaar aansluiten. Doe hetzelfde met alle andere stukken deeg.

Stap 7/7
Schik de kastanje-vlechtbroodjes op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bak in de oven gedurende ca. 20 minuten tot ze aan de buitenkant goudbruin en lekker krokant zijn. Smakelijk!

Tijd voor fruit.

Pumpkin jam in a small glass bowl, next to some slices of oranges. Presented on the table.

De herfst is ook een paradijs voor de zoetekauw. Rijpe en sappige appels, peren, pruimen en kweeperen - recht uit je moestuin of gekocht op de markt - zijn de perfecte ingrediënten voor taart en confituur. Misschien mag je van de boer dit jaar zelf fruit gaan plukken tussen de boomgaarden. Zwarte bessen, rozenbottel of duindoorn geven jam en confituur extra kleur en smaak. Je kinderen zullen er dol op zijn! Het is ook een goede manier om hen te leren hoe je vers geplukt fruit omtovert in een lekkere pot zelfgemaakte confituur.

A plate of pumpkin gnocchi with sage butter on the table.

Pompoengnocchi met salieboter.

Pompoenen staan symbool voor de herfst. Denk aan de fel oranje, uitgeholde pompoen die door een kaars wordt verlicht om spoken te verjagen, of aan spelende kinderen die zich uitleven in een pompoenenveld. Naast de bekende Jack O' Lantern bestaan er nog talloze pompoensoorten die vaak in de vergeetput belanden. Dit jaar geen pompoentaart of pompoensoep, maar een origineel gerecht bereid met een speciale variant. Al gehoord van pompoengnocchi met salieboter? Een gerecht om van te watertanden!

Recept: Pompoengnocchi met salieboter.
Ingredients for pumpkin gnocchi with sage butter on a wooden board on the table.
Using an immersion blender to puree the pumpkin until it is smooth.
A plate of pumpkin gnocchi with sage butter on the table.

Pompoengnocchi met salieboter

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld | Porties: 4

Ingrediënten
• 1 kg Hokkaido pompoen
• 20 salieblaadjes
• 70 g walnoten
• 150 g gerookte spekblokjes
• 300 g aardappelen
• 200 g aardappelzetmeel
• 8 eetlepels maïsmeel
• 50 g Parmezaanse kaas (geraspt)
• 1 eidooier
• 1 eetlepel ricotta
• 2 teentjes knoflook
• 1 eetlepel olijfolie
• 50 g boter
• zout
• peper
• gemalen karwijzaad
• gemalen nootmuskaat
• bloem om te bestrooien

Stap 1/7
Verwarm de oven voor tot 200 °C. Halveer de Hokkaido pompoen en verwijder de zaadjes. Snijd de pompoen eerst in partjes, dan in blokjes en leg op een bakplaat. Bak ca. 30 minuten in de oven, of tot de pompoen zacht is. Laat vervolgens afkoelen.

Stap 2/7
Schil de aardappelen en dompel ze onder in een pot met water. Kook tot ze zacht zijn, giet ze af en leg ze in een grote kom. Stamp ze fijn tot een puree die mooi glad is.

Stap 3/7
Doe de blokjes pompoen in een maatbeker en pureer ze tot een gladde massa met behulp van een staafmixer. Doe de pompoenpuree, het aardappelzetmeel, het maïsmeel, de Parmezaanse kaas, de eidooier, de ricotta en de geraspte knoflook bij de aardappelpuree. Breng op smaak met zout, peper, gemalen karwijzaad en nootmuskaat. Roer goed door elkaar tot je een kleverig beslag krijgt.

Stap 4/7
Strooi wat bloem op een proper werkblad, neem een beetje deeg en rol het op in de vorm van een stronk. Doe hetzelfde met de rest van het deeg. Snijd in hapklare stukken en rol er balletjes van. Om de klassieke gnocchi inkepingen te maken, rol je elke gnocchi over de tanden van een vork. Leg de gnocchi nadien op een bebloemde bakplaat.

Stap 5/7
Breng een grote pot water aan de kook en voeg de gnocchi in groepjes toe. Zodra ze komen bovendrijven, zijn ze gaar en mag je ze met een schuimspaan voorzichtig uit het kokend water halen.

Stap 6/7
Verwarm een grote braadpan op een matig vuurtje en bak de spekblokjes tot ze lekker krokant zijn. Haal de pan van het vuur en zet opzij. Hak de walnoten grof.

Stap 7/7
Verwarm een scheut olie in de pan en voeg een klontje boter toe. Bak de gnocchi en draai ze af en toe om. Voeg de walnoten, salieblaadjes en knapperige spekblokjes toe. Bak tot de salie krokant en de boter goudbruin is. Breng op smaak met peper en zout. Haal de pan van het vuur en dien onmiddellijk op. Smakelijk!

Tafeldecoratie voor je herfstdiner.

Autumn dinner decoration with dried leaves, flowers, wine glass and elegant tableware.

Op zoek naar een kleurrijke tafeldecoratie voor het volgende herfstfeestje? Trek het bos in en breng bladeren van alle kleuren mee om je huis en tafel te versieren. Laat je kinderen naar de mooiste exemplaren speuren en pers ze tussen een boek. Ideaal om je eettafel wat op te smukken voor je gasten toekomen. Of hang de gedroogde bladeren met wat fijne draad aan het plafond om zo de perfecte herfstsfeer te creëren.

Trek de natuur in met je gezin en beloon jezelf met een hoop verse ingrediënten.

Meer ideeën om je oogst optimaal te benutten?

MyBosch

Registreer gratis en ontvang 10% korting op originele onderhoudsproducten, accessoires en onderdelen.

Onze service

Vragen? Neem contact op met één van onze medewerkers, elke werkdag van 08u30 tot 17u00.

+32 2 475 70 01

Onze waarden

Bij Bosch kies je voor Duitse precisie, kwaliteit en vakmanschap.

Bosch verkooppunt

Op zoek naar advies van een expert? Vind een Bosch verkooppunt in jouw buurt!