Alles op zijn plaats.
Plastic vaatwerk hoort in de bovenste korf. Hier is de warmte minder intens dan in de onderste korf. Zo voorkom je dat plastic spatels verbleken en op kurkentrekkers gaan lijken. Probeer de vaatwasser niet te vol te stoppen - bestek, doppen en andere puntige items horen in de bestekmand, terwijl messen en vorken veilig met de punt naar beneden moeten worden geplaatst. Als je ze met de punt naar boven plaatst, worden ze wel properder. Kopjes, flessen en kommen horen in de onderste korf.
Houten keukengerei hoort niet in de vaatwasser.
Houten snijplanken, lepels en bestek moeten met de hand worden afgewassen. Hout kan uitzetten of vervormen als het nat of vochtig is. In een vaatwasser kunnen door de hoge temperaturen scheuren ontstaan waar bacteriën zich kunnen nestelen. Houten handvaten kunnen ook gewoon loskomen als de lijm onder druk staat en oplost.
Goed om te weten:
Houten snijplanken worden het best gereinigd met citroen! Probeer deze tip: snij een citroen doormidden, wrijf de snijplank helemaal in met de helft van de citroen en bestrooi de plank vervolgens ruimschoots met grof zout. Laat het zout 10 minuten inwerken, wrijf de plank daarna in met de andere helft van de citroen en spoel af met water.
Tafelzilver. In de vaatwasser of niet? Zou kunnen!
De vaatwasser is wellicht niet de beste plek voor je tafelzilver. Het zilver kan letterlijk weggespoeld worden en zwart uitslaan. Enkel 925 zilver is vaatwasserbestendig. En om je zilver nog beter te beschermen, kan je een speciale zilverglanscassette gebruiken die je in de onderste korf plaatst.
Goed om te weten:
Laat je zilver terug schitteren door het gebruik van bakpoeder of, vreemd genoeg, heet water waarin je aardappelen hebt gekookt. Het is de waarheid! Zwarte vlekken kan je proberen verwijderen met een beetje tandpasta.
Bescherm je potten en pannen.
De meeste pannen mogen vandaag probleemloos in de vaatwasser. Sommige antikleefpannen kunnen echter beschadigd worden door de vaatwasser. Potten zonder antikleeflaag zijn natuurlijk wel 100% vaatwasserbestendig.
Goed om te weten:
Aangebrande resten op de bodem van je kookpot kan je verwijderen met lauwe azijn of warm gezouten water. En voor hardnekkige vlekken raden we je aan om het oude middel natriumbicarbonaat te gebruiken.
Messen: een delicate zaak.
Scherpe koksmessen en vooral hoogwaardige tafelmessen worden best niet in de vaatwasser, maar met de hand afgewassen. De messen zullen snel bot worden omwille van het zout in de vaatwasser. Ook houten handvaten zouden door het hete water kunnen loskomen.
Goed om te weten:
Laat je messen niet zomaar liggen in zeepwater. Was ze apart met lauw water en droog ze grondig.
Plastic: normaal geen probleem.
Plastic bewaardozen mogen normaal probleemloos in de vaatwasser. De meeste plastic bewaardozen hebben een label dat aangeeft of ze vaatwasserbestendig zijn of niet. Sommige niet-vaatwasserbestendige items kunnen gevaarlijke vervuilende stoffen vrijgeven wanneer ze in heet water worden gewassen. Bosch vaatwassers zijn trouwens ideaal voor het reinigen van plastic dankzij de innovatieve Zeolith®-droogtechnologie. In vergelijking met traditionele vaatwassers wordt plastic veel beter gedroogd.
Goed om te weten:
Zijn je bokalen verkleurd? Buiten in de zon krijgen ze hun oorspronkelijke kleur terug.
Vuistregels.
Grootmoeders porselein werd waarschijnlijk gemaakt voordat de vaatwasser werd uitgevonden, en zal hoge temperaturen dus niet overleven. Een mooi versierd kopje zou zijn gouden bloemdecor kunnen verliezen, of dat prachtige schaaltje dat je geërfd hebt zou zomaar kunnen breken. Zelfs hoogwaardig porselein moet met de nodige zorg worden behandeld. Ondanks het feit dat het wel degelijk "vaatwasserbestendig" is, is het vaak toch niet opgewassen tegen hoge temperaturen.
Goed om te weten:
Versieringen of bladgoud op porselein moeten voorzichtig worden gereinigd. Vermijd schurend materiaal en harde sponzen.
Wat met glazen? Geen probleem!
In principe mogen glazen in de vaatwasser worden gereinigd. Melkachtige glazen of bedrukte glazen zijn echter niet altijd geschikt voor de vaatwasser. Vergeet niet dat kwetsbare glazen zoals wijn- en champagneglazen niet te dicht bij elkaar mogen worden ingeruimd. Vaatwassers van Bosch bieden trouwens een innovatieve glasbeschermingstechnologie.
Goed om te weten:
Spoel glazen eerst met de hand voordat je ze in de vaatwasser zet. Maak het reinigen van melkachtige glazen eenvoudiger door een scheut azijn of citroenzuur in warm water te doen.